Vzgoja socialnih veščin
Katja Kumše (Džindžinovič)

Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. A če ne prideš ne prvič ne drugič do krova in pravega kova, poskusi vnovič in zopet in znova.

Tone Pavček

Drugi o meni


Ko je bila naša družina v stiski zaradi težav otrok, ki nam pomenijo največ, nam je bila najpomembnejša hitra in strokovna pomoč. Gospa Džindžinovič nama je že po telefonu dala prve napotke in nas pomirila, kar nam je veliko pomenilo. Ni pomagala samo sinu, ampak je izvajala tudi družinsko terapijo ter nas v stiski še bolj povezala. S pomočjo njenih napotkov sva starša doma ponovno prevzela vajeti, zdaj le še tu in tam potrebujeva njene usmeritve in nasvete. Zahvaljujeva se ji za njene strokovne in tople besede ter vso pomoč.

Miha, Ljubljana

Pri gospe Katji sem dobila praktično, strokovno pomoč, ki se približa otroku izven formalnega okolja v realnem življenju, kjer se pogovor odvija spontano med aktivnostjo in se otrok čuti sprejetega in razumljenega. Takšno okolje omogoča, da je otrok slišan in da tudi posluša in upošteva navodila, ki so potrebna za njegovo rast in razvoj na njegovih šibkih področjih. Hvaležna pa sem tudi za pomoč in navodila, ki tudi meni pomagajo pri delu z mojim otrokom.

Stanka, Gorenjska

Sem oče dvanajstletnega fanta, ki ima odločbo in diagnozo dislektika, zmanjšanje koncentracije in pozornosti, hkrati je fant zelo poseben karakter z nizko samopodobo, v nenehnem iskanju pozornosti. Če pozornosti ne dobi dovolj z pozitivnimi dejanje, dogodki, jo išče z negativnimi – torej z neprimernim vedenjem, tudi lažmi in podobnim. Na Katjo smo se obrnili, da bi ta vedenjski vzorec pravočasno presekali, preden nama kot staršema zadeve uidejo iz rok. Iskala sva predvsem nasvete oziroma načine, kako se vsakodnevno spopadati z najstnikom, ki povrh vsega sedaj prihaja še v obdobje pubertete. Po nekajkratnih obiskih Katje sva tudi midva spremenila nekatere pristope. Individualni pogovori in delo Katje z fantom, predvsem postavitev mej, prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja in dvig samopodobe so obrodili sadove – zadeve pri nas se umirjajo. V času počitnic smo si nabrali novih moči in upamo, da bodo v novem šolskem letu znanje in nasveti, ki smo jih od Katje pridobili in jih bomo še nadgrajevali, uspešno koristili boljšemu in lažjemu premagovanju šolskih izzivov in nasploh izzivov v življenju – tako za naju starša, kot za najinega sina.

Dejan, Slovenske Konjice

Pomoč sem poiskala, ker sem si močno želela spremembe pri sebi. Povod je bil začetek paničnih napadov pri govornem nastopanju na faksu. Katja mi je vlila neko samozavest, me spodbujala in pomirjala, spoznala sem, da je zelo veliko stvari le v moji glavi in da svoje misli nadziram jaz. Izredno mi je pomagala tudi pri prebolevanju konca dolgoletne zveze, hvala! Zdaj sem veliko bolj samozavestna in se bolj cenim, panični napadi in anksioznost pa se zadnje čase pojavljajo zelo redko. H Katji grem vedno z veseljem in ko odhajam, se vedno počutim bolje in zagnano. Hvala za vse.

Mojca, Ljubljana

Katja je bila na šoli zadolžena za socialno in vedenjsko področje, tako individualno, kot skupinsko ali razredno. Kar je bilo meni všeč pri njej je njena kreativnost, motiviranost za delo, samoiniciativnost, dinamičnost. Delala je delavnice v razredih, kjer naj bi se izboljšali medosebni odnosi, sprejetost posameznih otrok ali preprosto vedenjska problematika. Organizirala je dejavnosti med odmori, ki so jih imeli otroci zelo radi. Vodila je predavanja za starše, ki so se jih radi udeleževali. Katja ima je občutek za težave in stiske otrok, ki ji radi zaupajo in se zatekajo k njej po nasvete in pomoč. Pri delu z mladimi izkazuje visoko stopnjo strokovnosti in uspešnosti, vedno je bila pozitivna in v veliko podporo šoli.

Mag. Jelena Vidmar, ŠSS, OŠ Nove Jarše