Vzgoja socialnih veščin
Katja Kumše (Džindžinovič)

Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. A če ne prideš ne prvič ne drugič do krova in pravega kova, poskusi vnovič in zopet in znova.

Tone Pavček

Vzgojno svetovanje


  • Je vaš otrok v stiski?
  • Včasih niste kos izzivom starševstva?
  • So doma ali v šoli nastopile vedenjske težave?
  • Se šolski uspeh slabša, delo za šolo pa vedno bolj prelaga?
  • Je otrok dober v računalniških igricah in na socialnih omrežjih, ne znajde pa se v odnosih in igrah z drugimi otroki?

Vsak starš se po svojih najboljših močeh trudi za dobro vzgojo svojega otroka. Tudi vsak otrok bi naredil vse (kar v določenem obdobju zmore!), da bi osrečil svoje starše. Vseeno pa se na poti odraščanja pogosto pojavijo težave in izzivi, povezani z osebnimi stiskami otroka, medvrstniškim vplivom, preizkušanju meja in pomanjkanjem časa za kvalitetnejše odnose.

Vzgojno svetovanje poteka preko obiska družine na domu, kjer se otrok počuti varnega in ne vključi obrambnih mehanizmov. Na tak način hitreje pridemo do izvora stiske ali vedenjskih težav ter na podlagi tega oblikujemo primerne usmeritve za rešitev težav. Preko celostnega pogleda v življenje in doživljanje otroka skupaj iščemo pristope, ki vodijo k reševanju otrokovih stisk ter izboljšujejo otrokov odnos s starši.

Preko celostnega pogleda v življenje in doživljanje otroka s starši iščem pristope, ki vodijo k reševanju otrokovih stisk, izboljšujejo odnos s starši in funkcioniranje v šoli, tako socialno kot v smislu učnega uspeha.

Primere iz dosedanje prakse si lahko preberete v zavihku Drugi o meni.

Mnenja
Delo Katje s težavnim sinom, predvsem postavitev mej, prevzemanje odgovornosti in dvig samopodobe so obrodili sadove, nekatere vzgojne pristope pa sva spremenila tudi midva z ženo.
Dejan, Slovenske Konjice